Misschien wordt u naar aanleiding van uw sollicitatiebrief en uw CV uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek kunt u allerlei vragen verwachten over uw CV, uw persoonlijkheid, uw wensen, enzovoort. Degene met wie u het gesprek heeft, zal in een zo kort mogelijke tijd een zo goed mogelijke indruk van u willen krijgen. Een groot aantal vragen zijn standaard, zodat u daar van te voren goed over kunt nadenken. Zorg dat u goed voorbereid naar het sollicitatiegesprek gaat.
Hieronder geven we een aantal vragen die vaak worden gesteld. Bereid u in ieder geval op deze vragen voor, zodat u het antwoord paraat heeft.
Net als in de sollicitatiebrief is het in een sollicitatiegesprek ongepast over uw huidige of vorige werkgever kwaad te spreken. Blijf positief of neutraal.
Het slechtste antwoord dat u hier kunt geven is: “Dat weet ik niet, dat zie ik dan wel weer.” Met deze vraag wil de interviewer uw ambities achterhalen en toetsen of u over uw loopbaan hebt nagedacht. Zorg dus dat u een duidelijk verhaal hebt met een doel voor uzelf over vijf jaar. Benadruk bij uw antwoord wel de belangrijke rol die dit bedrijf hierin kan spelen. Geef aan dat u wilt groeien en als het even kan binnen deze organisatie. Laat vooral niet merken dat u dit bedrijf slechts als een opstapje ziet of dat u alleen maar wilt werken om een inkomen te hebben.
Noem geen negatieve redenen waarom u solliciteert. Zeg dus niet dat u ruzie hebt met collega’s. Een werkgever wil graag dat u bij hem wilt werken omdat u juist die functie bij zijn bedrijf wilt hebben. Zorg ervoor dat u goed op een rijtje hebt waarom u op deze functie hebt gesolliciteerd. Als u drie positieve redenen geeft, is dat meer dan voldoende. Bestudeer de functieomschrijving van de vacature nog eens en bezoek de website van het bedrijf. Zo kunt u een beeld vormen van de dagelijkse werkzaamheden in deze functie. Dit maakt het makkelijker om onder woorden te brengen wat u aantrekkelijk vindt aan deze baan en het bedrijf.
Wees niet te bescheiden, maar sla ook niet door! Verzin geen kwaliteiten waarover u niet beschikt. Een werkgever kan door middel van de STAR-methode toetsen of u de functie goed kunt vervullen en of u de waarheid spreekt.
Het gaat er van uit dat gedrag uit het recente verleden de beste voorspeller is van toekomstig gedrag. Bij deze techniek wordt om een concreet voorbeeld gevraagd. Beschrijf dan een taak die u hebt moeten aanpakken en wat het resultaat daarvan is geweest.
Ook hier geldt, wees niet te bescheiden maar sla niet door. Ook bij deze vraag kan de werkgever een techniek toepassen om u een antwoord te ontlokken, de zogeheten FUIK-techniek. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of u een solist bent of juist een team-player. Eigenlijk bent u meer een solist, maar voor de functie kan het misschien noodzakelijk zijn dat u in teamverband moet werken. Houd dan de mogelijkheden open. Zeg dat u goed zelfstandig kunt werken, maar dat u ook in teamverband zaken kunt oplossen. Zo voorkomt u dat u een antwoord geeft dat niet klopt.
Zwakke punten hoeven niet per definitie slecht te zijn. Uw zwakke punten kennen, is namelijk ook een kwaliteit. Als u maar kunt aangeven dat u zich bewust bent dat u ze heeft. En dat het een uitdaging is om ze te verbeteren. Denk er echter aan dat u uw echte zwakheden – “ik kom altijd te laat op een afspraak/werk” - maar beter helemaal niet moet benoemen. Deze vraag kan ook verpakt worden, door te vragen wat uw omgeving een zwakke eigenschap van u vindt.
In bijna alle gevallen werk je voor een baas. Het is dus niet echt verstandig om op bovenstaande vraag bevestigend te antwoorden. U kunt bijvoorbeeld zeggen dat u geen moeite heeft met het aannemen van orders, maar dat u ook goed in staat bent om zelfstandig te werken.
Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.
Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.