NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Het gesprek

Geen tweede kans voor een eerste indruk

Wanneer u voor het eerst iemand ontmoet, heeft u binnen een minuut een indruk van die persoon. Zo werkt het ook bij sollicitatiegesprekken. Niet alleen uw kleding, maar ook uw houding, hand­druk, stiptheid en zelfs ledematen worden beoordeeld door de interviewer. Het is dus erg be­langrijk om even stil te staan bij hoe u tijdens het sollicitatiege­sprek wilt overkomen. Voor een eerste indruk krijgt u namelijk geen tweede kans.

Kleding

Zorg dat u verzorgd gekleed bent, maar trek niet iets aan wat u anders nooit zou dragen. Dit valt direct op en het lijkt of uw kleding van iemand anders hebt geleend. U zult zich er ook onbehaaglijk in voelen. U kunt gerust een eigen stijl hebben, maar overdrijf het niet. Iedere functie­groep of bedrijfstak heeft een eigen dresscode. Bij een bank draagt men formelere kleding dan bij een hip reclamebureau. Dit geldt ook voor de organisatie waar u sol­liciteert. Bedenk wat u zou aantrek­ken als u voor uw (toekomstige) werkgever een klant zou moeten bezoeken.

Algemene tips over uw uiterlijk

  • Heeft u in het oog sprin­gende uiterlijke kenmer­ken (tattoo, piercing, enzovoort), probeer deze niet te benadrukken. Deze versierselen leiden namelijk enorm af en uw gesprekspartner hoort niet meer wat voor interessants u te melden heeft.
  • Zorg dat u lekker ruikt (niet te). Rook in ieder geval niet voordat u het pand binnenstapt. Kunt u echt niet zonder die sigaret, eet dan even een pepermunt­je of neem een kauwgompje (die gaat natuurlijk uit uw mond, voordat u bin­nenstapt). Doe wat deodorant op en neem hem voor de zekerheid mee (het kan warm worden of u moet verder lopen dan was verwacht). Als u niet lekker ruikt, dan kan dat weerstand opwekken.
  • Geef bij binnenkomst een stevige hand en kijk uw gesprekspartner(s) recht in de ogen.
  • Zorg dat u gemotiveerd overkomt: zit rechtop, luister aandachtig en praat duidelijk. Ga vooral niet onderuithangen (ook niet als uw gesprekspartner dat doet) en praat niet met uw handen voor uw gezicht.
  • Zorg dat u uitgerust bent (ga de avond ervoor niet naar de kroeg en ga op tijd naar bed). Probeer flexibel en ontspan­nen over te komen. Een beetje humor kan voor een ontspannen sfeer zorgen, maar wees hier voorzichtig mee. Wat voor de één grappig is, is voor de ander misschien helemaal niet leuk.
  • Neem de tijd om uw sollicitatie toe te lichten.

Afsluiting

Meestal krijgt u aan het einde van het gesprek de gele­genheid om vragen te stellen. Maak daar altijd gebruik van. Het komt geïnteresseerd over en u laat zien dat u zich hebt voorbereid. Als het nog niet tegen u is gezegd, kunt u ook naar het vervolg van de sollicitatieprocedure vragen. Wanneer en hoe kunt u een antwoord verwachten? Soms geeft de werkgever al een eerste reactie op het gesprek of laat hij door­schemeren dat hij wel of niet verder met u wil. Als u zelf nog enthousiast bent over de functie en het bedrijf, kunt u dat laten merken. Bent u niet (meer) zo enthousiast, houd u dan op de vlakte. Laat het initiatief voor het moment van beëindiging en het handen geven aan de ander over. Bedank vriendelijk voor het gesprek en neem afscheid. Treuzel hierbij niet te lang.

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen