Tijdens het sollicitatiegesprek mogen alleen vragen worden gesteld die relevant zijn voor de functie. Vragen over privé-zaken zijn minder relevant en horen in een sollicitatiegesprek dan ook niet thuis. Ook vragen naar een kinderwens, gezinsomstandigheden, gezondheid of ziekteverzuim bij een vorige werkgever, mogen niet worden gesteld.
Uw lichamelijke geschiktheid mag alleen via een medische keuring worden getoetst. Een werkgever moet dan vóór het gesprek aangeven dat een medische keuring deel uitmaakt van de procedure. Dat mag alleen als er voor de functie bijzondere eisen zijn op medisch gebied. De keuring mag pas plaatsvinden als u de hele sollicitatieprocedure heeft doorlopen en u als enige kandidaat over bent. De werkgever moet dus al van plan zijn u in dienst te nemen. Een medische keuring mag dus zeker niet gebruikt worden om de gezondste kandidaat te selecteren. Als sollicitant moet u uw toekomstige werkgever wel over uw gezondheid informeren als u:
Enkele voorbeelden van vragen die in een sollicitatiegesprek niet aan u gesteld mogen worden zijn:
In de praktijk komt het vaak voor dat deze vragen toch worden gesteld. Meestal betekent het dat de werkgever niet goed op de hoogte is van de regels. Houd er rekening mee dat u niet altijd bevraagd wordt door deskundige medewerkers van de afdeling personeelszaken, maar soms ook door toekomstige collega’s en andere gelegenheidsinterviewers.
Formeel mag u antwoord weigeren. Als het echt te bont wordt, kunt u de sollicitatie afbreken. Wilt u doorgaan met de sollicitatie, blijf vriendelijk en probeer het gesprek zo mogelijk een positieve wending te geven, bijvoorbeeld door van onderwerp te veranderen en een wedervraag te stellen over het werk.
Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.
Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.