NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Interview NU.nl met coach Jos Schenk van NEXTJOB OUTPLACEMENT

Ondernemer worden na ontslag? Wat komt er precies kijken bij die overstap en waar moet je op letten? Experts leggen uit.

Ondernemen is hard werken en niet voor iedereen de juiste optie. "Ondernemen kan alleen met de juiste motivatie", zegt Gerard Wit. Als adviseur werk bij het UWV WERKbedrijf Alkmaar adviseert hij al 20 jaar beginnende ondernemers. "Wie voor zichzelf begint, moet 100 % achter de beslissing staan. Zeker als je een gezin hebt. Als je twijfelt, adviseren wij stellig om het niet te doen." Jos Schenk, arbeidscoach bij NEXTJOB OUTPLACEMENT, is het daarmee eens: "Je moet dit besluiten omdat je zelf wilt ondernemen, niet omdat je een vervanging voor loondienst zoekt. De motivatie is het belangrijkste."

Meer over start eigen bedrijf NextJob

 

Onderzoek de markt

Wie vanuit de WW een onderneming wil starten, krijgt eerst 6 weken onderzoekstijd. Wit: "In deze periode kun je informatie ophalen bij de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en het UWV. Je kunt marktonderzoek doen en een ondernemersplan schrijven." Aan de hand van dit ondernemersplan bekijkt het UWV vervolgens wat jouw mogelijke vervolgstappen zijn. "Sommige mensen vragen om onderzoekstijd, maar hebben nog geen idee wat ze willen doen. Dan is 6 weken soms niet genoeg." Het UWV kan deze onderzoeksperiode in sommige gevallen verlengen, maar Jos Schenk van NEXTJOB OUTPLACEMENT raadt aan om voor de aanvraag al te beginnen met eigen onderzoek. Pas wanneer je het gevoel hebt dat jouw plan kan werken en het onderzoek meer tijd gaat vragen, vraag je de 6 weken onderzoekstijd bij het UWV aan.

 

Je bent je eigen eerste investeerder, maar niet je grootste

Een onderneming kost geld en dat geld moet ergens vandaan komen. Het liefst houd je jouw kosten zo laag mogelijk, zeker in de begindagen van je onderneming. "Begin met kijken welk privébezit je kunt inzetten", adviseert Wit. "Je hebt een auto, een computer en waarschijnlijk een bureau. Gebruik de zaken die je hebt." Op die manier kun je geld besteden aan zaken zoals een goede boekhouder. "Dat kost misschien 100 euro per maand. Veel mensen betalen dat soort kosten uit eigen spaargeld." Met deze kleine kosten houd je de drempel om te beginnen laag.

Meer over ontslagvergoeding

 

Gerard Wit, adviseur Werk bij het UWV WERKbedrijf Alkmaar

Helaas is niet elke investering klein en elke kostenpost zelf betalen kan riskant zijn wanneer je ondernemingsplan niet werkt. "Je moet wel erg zeker van je zaak zijn als je alleen privé-investeringen gebruikt", zegt Jos Schenk van NEXTJOB OUTPLACEMENT. Veel ondernemers vragen daarom hulp van banken of andere investeerders. De interesse van investeerders en jouw voorstelling van je financiën beschrijf je in een ondernemersplan. Wit: "Een goed ondernemersplan is voor ons het belangrijkste teken van vertrouwen."

 

Kies het juiste vervolgplan

Wanneer je onderzoek een betrouwbaar ondernemersplan oplevert, kun je de volgende stap met het UWV bespreken. Wit legt uit hoe dat werkt: "Er zijn 3 mogelijkheden. Wanneer je zeker weet dat je meteen aan de slag kunt, kun je de uitkering per direct opzeggen." Een goed voorbeeld hiervan zijn klusbedrijven, die soms al in hun eerste maanden volledig volgeboekt zitten. "Je kunt ook voor urenkorting kiezen. Dan krijg je nog steeds een uitkering, maar de uren die je in je onderneming stopt, worden op de WW verrekend." De derde mogelijkheid is de startersregeling. "Dan krijg je 26 weken de tijd om je volledig op je onderneming te richten. Tijdens deze periode heb je geen sollicitatie- of acceptatieplicht. Het betekent ook dat je 29 procent korting op het uitkeringspercentage krijgt, wat voor veel mensen betekent dat ze ongeveer de helft van hun WW-uitkering overhouden."

Meer over coach Jos Schenk

 

Wilt u meer weten? Interesse in een gratis adviesgesprek met Jos Schenk?

Meld u aan via maak persoonlijke afspraak. Coach Jos Schenk neemt contact met u op. Of bel naar 088 20 50 888 en vraag naar Jos Schenk. U kunt ook ons gratis boekje bestellen “Start eigen bedrijf na ontslag”

 

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen