De Wet Verbetering Poortwachter beschrijft hoe de werkgever moet handelen bij een langdurig zieke werknemer. De werkgever moet tijdens de uitval een re-integratietraject opstarten en een dossier opbouwen waarin secuur beschreven wordt wat er wordt gedaan aan de re-integratie van de zieke werknemer. Het UWV WERKbedrijf wil een aantal vaste documenten in het dossier terug zien. Wanneer er in het dossier wordt aangetoond dat de werkgever genoeg heeft gedaan om de zieke werknemer te re-integreren en er zijn geen mogelijkheden bij de huidige werkgever, dan zal het UWV WERKbedrijf na 2 jaar toestemming geven het dienstverband te eindigen, de loonbetaling te stoppen. De werknemer heeft recht op een WIA-uitkering (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen).
Wanneer door ziekte de werkhervatting in dezelfde of een andere functie binnen de eigen organisatie niet mogelijk is (1e spoortraject) zal de werknemer samen met de werkgever op zoek moeten naar een andere werkgever. Vooral in kleinere organisaties is het vaak moeilijk om ander passend werk te vinden voor de zieke werknemer. De werkgever moet verplicht op zoek naar een passende werkplek buiten de organisatie. Dit heet 2e spoor re-integratie. Wanneer de keuze wordt gemaakt om een 2e spoor re-integratietraject op te zetten, moet dat zo snel mogelijk worden doorgegeven aan het UWV WERKbedrijf. UWV zal ook van de werkgever eisen dat er serieus is gekeken naar re-integratie binnen de eigen organisatie. Ook de werknemer is verplicht om mee te werken door actief te zoeken naar een vergelijkbare functie bij een andere werkgever wanneer re-integratie in de eigen organisatie niet mogelijk is.
Nextjob Re-integratie en Outplacement helpt bij re-integratie van de zieke werknemer naar een nieuwe baan in een andere organisatie. Wij nemen de 2e spoor re-integratie van de werkgever over en helpen de werknemer met het zoeken naar een nieuwe baan. Wij hebben veel kennis van de regels en procedures rond ziekteverzuim en re-integratie. Daarnaast besteedt Nextjob Re-integratie en Outplacement veel aandacht aan de individuele begeleiding van de zieke werknemer. Wij begeleiden de zieke werknemer op professionele en deskundige wijze. Het re-integratietraject is altijd specifiek gericht op de individuele werknemer en zeer resultaatgericht. Nextjob Re-integratie en Outplacement geeft trainingen en doet persoonlijk onderzoek waarmee de werknemer naar een nieuwe plek op de arbeidsmarkt wordt geholpen. De duur van het 2e spoortraject hangt af van de specifieke situatie.
Klik hier voor een compleet overzicht van de stappen in een 2e spoor re-integratietraject.
Wanneer een werknemer ziek wordt en de werkzaamheden niet meer (volledig) kan uitvoeren is de werkgever verplicht om samen met de werknemer op zoek te gaan naar een oplossing. Wanneer er binnen de eigen organisatie geen plek is omdat de werknemer door de beperking zijn of haar baan niet kan uitvoeren, moeten werkgever en werknemer samen op zoek naar werk buiten de organisatie. Het 2e spoortraject kent verplichtingen voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. De werknemer moet proactief op zoek naar een alternatieve werkplek. Nextjob Re-integratie en Outplacement helpt bij het zoeken naar een andere werkgever wanneer de werkzaamheden op de eigen werkplek door ziekte niet meer uitvoerbaar zijn. Door middel van trainingen, onderzoek en coaching stomen wij de werknemer klaar voor een nieuwe baan. Ook zoeken de jobhunters van Nextjob Re-integratie en Outplacement actief naar vacatures.
Wilt u weten wat NextJob Re-integratie en Outplacement kan betekenen voor uw verzuim en zieke werknemers? Klik hier!
Wanneer u een zieke werknemer niet meer kunt re-integreren in uw eigen organisatie en u geïnteresseerd bent in het 2e spoortraject dan kunt u contact met ons opnemen. Ook werknemers die op zoek zijn naar een andere werkplek kunnen terecht bij Nextjob Outplacement.
Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches
Bereken wat u kunt besteden aan outplacement en opleiding
Auteur Marius Winter geeft heldere uitleg over ontslagregels 2019, ontslagvergoeding en transitievergoeding.