NextJob - Telefoonnummer NextJob - Outplacement
Cedeo NextJob - Telefoonnummer

Veelgestelde vragen over outplacement

 

Wat is outplacement?

Outplacement is het begeleiden van een ontslagen of met ontslag bedreigde werknemer naar een nieuwe baan. Meestal is dit een nieuwe baan buiten de huidige organisatie. Outplacement voor zieke werknemers wordt re-integratie genoemd. Re-integratie is vaak wettelijk verplicht bij zieke werknemers. 

Outplacement wordt meestal uitgevoerd door een outplacement bureau. NextJob is een outplacement bureau in de randstad (hoofdkantoor is gevestigd in Soest). Nextjob Outplacement voert zowel individuele als collectieve outplacement trajecten uit. De visie van Nextjob Outplacement is: ontslag is de start van een nieuw begin.

Waarom outplacement ?

Veel werknemers die lang bij een werkgever hebben gewerkt, hebben weinig recente ervaring met solliciteren. Effectief solliciteren is volledig veranderd in de afgelopen 5 tot 10 jaar. Bijvoorbeeld: 5 jaar geleden speelde internet nog geen rol bij het vinden van een nieuwe baan, tegenwoordig is internet de snelste weg naar een nieuwe baan. Denk aan LinkedIn, Twitter en vacature zoekmachines. Internet biedt grote kansen, maar een werkzoekende loopt ook het risico dat hij door de bomen het bos niet meer ziet. Een goed outplacementbureau zet deze instrumenten gericht in.      

Voor wie wordt outplacement ingezet?

Outplacement wordt ingezet voor werknemers die –om diverse redenen- niet meer kunnen werken voor een organisatie en behoefte hebben aan professionele begeleiding. Meestal is hiervan sprake bij ontslag, dreigend ontslag of boventalligheid. Outplacement kan ook worden ingezet bij: een onoplosbaar arbeidsconflict, een vastgelopen carrière, reorganisatie of niet meer voldoen aan de functie-eisen. Ook bij ziekte kan outplacement worden ingezet. Men spreekt dan van reintegratie tweede spoor.

Wie betaalt een outplacementtraject?

Vaak zal de werkgever het outplacementtraject vergoeden. Dus meestal zal een outplacementtraject de werknemer niets kosten. Soms komt het voor dat een werkgever een eigen bijdrage verlangt voor de kosten van outplacement. Een vertrekkende werknemer kan zijn of haar ontslagvergoeding daarvoor –gedeeltelijk- aanwenden. Vanaf 2015 ontvangen ontslagen werknemers een transitievergoeding, mits ze minimaal 2 jaar in dienst zijn geweest. Deze transitievergoeding mag -deels of geheel- besteed worden aan outplacement. Wordt de transitievergoeding niet besteed aan een outplacementtraject of een opleiding, dan betaalt de werknemer belasting.   

Wat zijn de kosten van een outplacementtraject?

De kosten van een outplacementtraject hangen af van onder meer de lengte van het traject en het type traject. Bij Nextjob Outplacement zijn er outplacement trajecten vanaf € 3.500,-. Dit geldt dan voor een 3 maanden outplacementtraject. Voor een 6 maanden traject zijn de kosten van een outplacementtraject € 5.000,- en voor 9 maanden € 6.500,-.

De tarieven zijn inclusief reis- en verblijfkosten van consultants, gebruik van eigen kantoren, werkboeken, studiematerialen, telefoon en internetkosten.

Wat is de duur van een outplacementtraject?

De duur van een outplacementtraject verschilt per kandidaat en per situatie. Doorgaans duurt een outplacementtraject 6 maanden. De minimale duur is 3 maanden en de maximale duur 12 maanden.

Een outplacementtraject bestaat uit een aantal stappen. Ten eerste vindt er een kennismaking plaats, waarbij de persoonlijke en professionele situatie wordt geinventariseerd. Vervolgens volgt er een testfase. Op basis van de uitkomsten van stap 1 en 2 wordt een plan van aanpak opgesteld. Dit plan van aanpak beschrijft de oriëntatie op de mogelijkheden en de in te zetten instrumenten. Vervolgens volgt er een uitgebreide sollicitatietraining. Vaak zoekt het outplacement bureau ook actief mee naar passende vacatures voor de medewerker. Dit wordt jobhunten genoemd. De werknemer wordt ook geleerd zelf te jobhunten en te netwerken middels LinkedIn en Twitter trainingen.

Garandeert outplacement altijd een nieuwe baan ?

Nee. De inzet van outplacement betekent niet dat u gegarandeerd bent van het vinden van een nieuwe baan. Wel verhoogt outplacement de kansen op het vinden van een nieuwe baan. Daar zijn een aantal redenen voor. Door outplacement gaat u gerichter zoeken. U solliciteert alleen naar vacatures waarbij u kans maakt en verspilt geen tijd en energie meer aan vacatures waarvoor u toch geen kans maakt. U verbetert uw sollicitatievaardigheden, zodat u vaker uitgenodigd wordt voor een gesprek en in het gesprek een betere gesprekspartner bent. Door outplacement vindt u ook de vacatures die anders verborgen waren gebleven. U benut immers alle kanalen om potentiele vacatures en banen te vinden. Last but not least. Door u goed voor te bereiden, zowel op emotioneel, financieel en persoonlijk gebied, vergroot u uw effectiviteit. Een nieuwe werkgever herkent dat en zal u graag in dienst nemen.  

Bestel het gratis boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches

Maak afspraak

Contact

Neem direct contact met ons op via
088 - 205 08 88 of info@nextjob.nl

Contactformulier

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Bezoek een lezing

Bezoek een gratis lezing over het vinden van een baan vanuit ontslag, boventalligheid of ziekte.

Meld u aan

Bereken transitievergoeding

Wanneer u wordt ontslagen heeft u recht op een transitie-vergoeding

Bereken direct

Cedeo

Vraag het volledige Cedeo-onderzoek aan

Direct aanvragen

Sollicitatietips 2018

Bestel het gratis boek Ontslagvergoeding 2018

Bestel gratis boekje 2016

Auteur Marius Winter geeft heldere uitleg over ontslagregels 2018, ontslagvergoeding en transitievergoeding.

 

Gratis aanvragen