NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Tips en adviezen voor uw sollicitatiebrief

Wat u wel moet doen:

 • Een goede sollicitatiebrief hoeft niet per se origineel te zijn, maar probeer algemeenheden en clichés te vermijden. Wilt u toch origineel zijn, houd er dan rekening mee dat smaken verschillen. Draaf niet door en maak zeker geen grapjes. Wat voor u grappig is, vindt een ander misschien flauw en misplaatst.
 • Let er bij het schrijven van een sollicitatiebrief op dat niet alle zinnen – zeker niet de eerste zin – beginnen met ‘Ik’. In plaats van ‘Ik heb interesse in deze baan, omdat . . . .’ kunt u ‘Deze functie spreekt mij aan, omdat . . . .’ gebruiken.
 • Zorg dat uw sollicitatiebrief gemakkelijk leest. Een goede manier om dat te controleren is om de brief hardop te lezen. Dan merkt u meteen welke zinnen niet lekker lopen.
 • Gebruik een laserprinter. Heeft u geen laserprinter? U kunt uw brief (laten) printen in een copyshop, bibliotheek of een internetcafé.
 • Spel- en tikfouten zijn verboden. Werkt u op de computer? Zet de spellings­controle aan, maar controleer zeker zelf ook op fouten! Laat iemand anders uw sollicitatiebrief lezen. Vaak ziet u fouten over het hoofd wanneer u te lang met de brief bezig bent geweest. De brief woord voor woord nale­zen of een dag wegleggen en daarna nog eens nale­zen kunnen hierbij helpen.
 • Lukt het niet om uw eigen sollicitatiebrief te schrijven? Er zijn outplacementcoaches en loopbaanbegeleiders die u daarmee kunnen helpen. U kunt hiervoor informatie aanvra­gen bij Nextjob Outplacement.

Wat u vooral niet moet doen:

 • In uw sollicitatiebrief melden dat u ontslagen bent. Dit komt wel ter sprake in het sollicitatiegesprek en u kunt er dan dieper op in gaan.
 • Salariseisen stellen. Ook dit komt in het sollicitatiegesprek aan de orde.
 • In uw brief klagen over uw vorige werkgever. Wie zegt dat u dat niet zult doen over uw nieuwe werkgever? Werkgevers zitten niet te wachten op klagend personeel.
 • Referenties noemen. Ook dit komt eventueel ter sprake in het sollicitatiege­sprek.
 • Klakkeloos de tekst van een voorbeeldbrief overnemen. Een sollicitatiebrief is persoonlijk. U moet in uw eigen woorden vertellen waarom u voor dit bedrijf de juiste kandidaat bent.

Voorbeelden sollicitatiebrieven

Bekijk hier enkele voorbeelden van sollicitatiebrieven. Iemand reageert op een vacature voor de functie van servicedeskmedewerker en een open sollicitatie. U kunt deze brieven gebruiken als inspiratie voor uw eigen sollicitatie, maar neem deze brieven dus niet klakkeloos over. Pas de brief zodanig aan dat deze aansluit op uw eigen situ­atie en de functie waarop u solliciteert. Klik op de hyperlink om de bestanden te downloaden.

stap terug Ga terug naar stap 4

                                                                                   stap terug Ga door naar stap 6

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen