NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Opbouw van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is opgebouwd uit vier delen: opening, middenstuk, afsluiting en ondertekening.

  1. Opening
  2. In de opening van uw sollici­tatiebrief vertelt u op welke vacature u reageert, waarom u op de vacature reageert en waar u deze gezien heeft. Als u een telefoongesprek hebt gehad over de functie kunt u daar in de opening naar verwijzen. Zorg in ieder geval dat de opening twee zinnen heeft. Bij een open sollicitatie kunt u natuurlijk niet verwijzen naar een vacature of perso­neelsadvertentie. U kunt wel melden dat u belangstelling heeft om te werken bij het bedrijf en naar welke functie uw belangstelling uitgaat.

  3. Middenstuk
  4. Het middenstuk is bedoeld voor de eigenlijke boodschap. Hier vertelt u waarom u op deze vacature solliciteert. Vertel waarom u juist voor deze organisatie wilt werken en benadruk wat u voor deze werkgever kunt betekenen. Geef een kort voorbeeld van een situatie waaruit dat blijkt. U kunt hiervoor één of twee elementen uit de functieomschrijving gebruiken. Vermijd zinnen als “Dit is een gebied waarin ik mij nog verder wil ontwikkelen”. De werkgever wil weten wat u hem te bieden heeft en niet wat u wilt leren. Benadruk uw goede eigenschappen, maar overdrijf niet. Liegen is natuurlijk helemaal ongepast.

  5. Afsluiting
  6. Zorg ervoor dat de afsluiting niet te lang is. U kunt hier laten weten dat u altijd bereikbaar bent. Noem uw telefoonnummer en geef aan dat u altijd gebeld kunt worden wanneer er nog vragen zijn. In de slotzin van de brief verwijst u naar een eventueel sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld: ”Graag licht ik mijn brief en CV nader toe in een gesprek.” Ook kunt u een verwijzing maken naar uw CV: “Voor een vol­ledig overzicht van mijn ervaring en opleiding, verwijs ik u graag naar mijn bijge­voegde CV.” Bij een open sollicitatie is de afsluiting iets anders. Bijvoorbeeld: “Mocht er in uw be­drijf binnenkort een vacature zijn die past bij mijn ervaring en opleiding, dan houd ik mij aanbevolen. Ik ben vanzelfsprekend bereid mijn brief nader toe te lichten in een gesprek.”

  7. Ondertekening
  8. De meest gebruikte ondertekening begint met het neutrale ‘hoogachtend’. Som­mige mensen ervaren ‘hoogachtend’ echter als ouderwets. Als u persoonlijk contact hebt gehad met degene aan wie u de brief schrijft, of u solliciteert bij een informeel bedrijf, dan kunt u ook afsluiten met: ‘met vriendelijke groet’. Hier­onder komt uw naam. U kunt uw voorletters gebruiken, maar het is tegenwoordig ook normaal om uw voornaam voluit te schrijven. Zorg dat er boven uw naam wat witruimte is, zodat u daar uw handtekening kunt plaatsen. Als u de brief alleen per mail verstuurt, hoeft u de brief uiteraard niet te ondertekenen. De vermelding ‘Bijlage’ komt helemaal onderaan de sollicitatiebrief. Vermeld hier welke bijlage u meestuurt: uw Curriculum Vitae. Over het algemeen stuurt u verder niets mee als dat niet gevraagd wordt.

stap terug Ga terug naar stap 4

                                                                                   stap terug Ga door naar stap 6

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen