NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Zes persoonlijke eigenschappen die beroepskeuze beïnvloeden

Persoonlijkheidstesten doen eigenlijk niets anders dan een snel oordeel vel­len. Op basis van de antwoorden die u geeft, krijgt u een ‘etiket’: u bent een optimist, levensgenieter of juist een tobber. U kunt dan wel eens denken ‘zo ben ik helemaal niet!’ of ‘zo ben ik niet helemaal’. Maar.... hoe bent u dan wel? De test stimuleert u om eens goed over uzelf na te denken. Er kunnen zes belangrijke eigenschappen worden onderscheiden, die iedereen in meer of mindere mate heeft. De eigenschap of de combinatie van eigenschappen die het meeste van toepassing zijn, zijn bepalend voor wat we uw beroepspersoon­lijkheid kunnen noemen.

 1. Mensgericht
  Mensgerichte mensen voelen zich prettig in een werkomgeving waarin ze samen­werken met anderen of waar het helpen van andere mensen centraal staat. Zij zijn behulpzaam en aardig voor hun omgeving. Wederzijds respect, overleg en belangenbehartiging zijn voor hen belangrijk. Ze voelen zich prettig als andere mensen zich op hun gemak voelen of baat hebben bij hun advies of aanwezig­heid. Mensgerichte mensen voelen zich thuis in beroepen met veel sociaal contact. Beroepen die aansluiten bij deze eigenschap zijn onder andere: huisarts, reislei­der, loopbaancoach, leraar, verpleegkundige, bejaardenverzorger of receptionist.

 2. Conventioneel
  Conventionele mensen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Ze houden van overzicht en duidelijkheid. Ze houden van concrete afspraken en komen die ook altijd na en verwachten dat ook van anderen. Ze komen niet snel te laat op een afspraak, werken nauwkeurig en hebben oog voor details. Ze werken graag met een goede planning of een checklist en bij voorkeur in een nette omgeving. Conventionele mensen staan bekend als zorgvuldig, opgeruimd, vasthoudend, efficiënt en gestructureerd. Beroepen die aansluiten bij deze eigenschap zijn onder andere: boekhouder, notaris, secretaresse, postbode, belastingadviseur, financieel analist, inspecteur, documentalist, douanebeambte of taxateur.

 3. Artistiek
  Creatieve mensen zien dingen vaak op een aparte manier. Ze heb­ben fantasie en laten hun gevoel makkelijk spreken. Ze denken niet in vaste patronen en hebben een behoefte om mooie dingen te maken of mooie oplossingen te bedenken. Beroepen die aanslui­ten bij deze eigenschap zijn onder andere: journalist, programmamaker, reclameontwerper, muzikant, architect, kunstschilder of schrijver.

 4. Ondernemend
  Ondernemende mensen willen graag leiding geven. Ze vinden het fijn om het werk van henzelf en van anderen goed te kunnen regelen. Vaak doen ze dit omdat ze een bepaald doel nastreven en daarom het heft in handen nemen. Ondernemende mensen zijn in staat veel dingen tegelijk af te handelen. Deze eigenschap is in veel beroepen en sectoren nodig, van non-profit tot commerciële dienstverlening en van grote en kleine organisaties tot eigen baas. Beroepen die aansluiten bij deze eigenschap zijn onder andere: aannemer, zelfstandig ondernemer, manager, makelaar, autoverkoper en vakbondsbestuurder.

 5. Onderzoekend
  Onderzoekende mensen vinden veel voldoening in het uitvinden van iets nieuws en in het oplossen van problemen. Daarbij stellen ze kritische vragen en zijn ze gewend logisch en systematisch na te denken om een oplossing te vinden. Beroepen die aansluiten bij deze eigenschap zijn onder andere: hoogleraar, wetenschapper, maar ook diëtist, computerprogrammeur, psycholoog, manage­ment-consultant of verzekeringsexpert.

 6. Praktisch
  Praktische mensen zijn graag met hun handen bezig. Waar ze mee omgaan moet tastbaar en zichtbaar zijn. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om dingen die te maken hebben met de natuur. Praktische mensen hebben aan de andere kant ook vaak belangstelling voor meer mechanische dingen. Beroepen die aansluiten bij deze eigenschap zijn onder andere: monteur bij de wegenwacht, boswachter, bioloog, technisch medewerker bij een energiecen­trale of dierenarts.
stap terug Ga terug naar stap 2

                                                                                   stap terug Ga door naar stap 3

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen