NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Gedegen re-integratie van zieke werknemer zeer belangrijk voor zowel werkgever als werknemer

Een recente uitspraak van een kantonrechter omtrent contractontbinding onderstreept het belang van degelijke re-integratie van zieke werknemers. Een werknemer met een burn-out was uitgesloten van werkzaamheden maar toonde welwillendheid om te re-integreren. De werkgever verzuimde dit zorgvuldig te doen, zodat de werknemer bij ontbinding een zeer hoge ontslagvergoeding van bijna 400.000,- ontving (correctiefactor 2,5).

De casus was een man met 30 jaar dienstverband in de technische dienstverlening, die overspannen en arbeidsongeschikt raakte. Onderzoek van de arbo-arts leidde tot de diagnose ‘burn-out’, maar na twee maanden uit de roulatie mocht de werknemer weer aan de slag, mits het niet te stressvolle werkzaamheden zouden zijn. De werkgever biedt vanuit reintegratie eerste spoor een functie aan, die de werknemer als niet-passend beschouwt. Toch besluit werknemer deze functie getrouw te vervullen. Na korte tijd gewerkt te hebben geeft de arbo-arts eerst aan dat de werkzaamheden uitgebreid mogen worden, een besluit waar hij twee dagen later op terugkomt. Hij besluit dan zelfs dat de werknemer helemaal niet meer tot werken bij deze werkgever in staat is, ook in de toekomst niet.

Meerdere aanvragen door de werknemer om toch te re-integreren worden door de arbo-arts afgeketst. Uiteindelijk vraagt werknemer ontbinding van het dienstverband aan bij de kantonrechter met toekenning van een ontslagvergoeding. De kantonrechter bepaalt dat de burn-out ten eerste aan de werkzaamheden te wijten was, en dat de werkgever niet genoeg inzet heeft getoond voor goede re-integratie. Verder is te makkelijk op het oordeel van de arbo-arts afgegaan. De kantonrechter verwijt de werkgever nalatigheid en kent een ontslagvergoeding toe van bijna 400.000,-.

Deze zaak benadrukt dat gedegen re-integratie van (langdurig) zieke werknemers zeer belangrijk is voor zowel werkgever als werknemer. Re-integratie en Outplacementbureau NextJob adviseert werkgevers op het gebied van verzuim, verzuimreductie en re-integratie van zieke en arbeidsongeschikte werknemers. Ook voeren wij 2e spoor re-integratietrajecten uit. Neem contact op voor een afspraak met onze adviseurs.

 

Bron: Kantongerecht Den Bosch, Uitspraak LJN BQ5109

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen