NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Verzuimd re-integratietraject betekent ontslagvergoeding van 400.000,-

Een rechtszaak bij de kantonrechter in Den Bosch heeft aangetoond hoe belangrijk het is voor werkgevers om een werknemer met ziekte aan het werk te helpen. Door slechte re-integratiepogingen van de werkgever tijdens ziekte van de werknemer, die veroorzaakt waren door het werk, besloot de rechter een uitzonderlijk 2,5 als correctiefactor te kiezen bij het werknemersverzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De werknemer was sinds 1983 in dienst en werd in 2009 op 56-jarige leeftijd ziek: een burn-out, veroorzaakt door het werk. Na een jaar uit de roulatie geweest te zijn begon de re-integratie. De werkgever hield vol geen passend werk te vinden, terwijl UWV tot twee maal stelt dat de werkgever zich te weinig had ingespannen. De werknemer toonde zelf bereid te zijn weer aan de slag te gaan en is mediation aangegaan hetgeen nergens toe leidde. De werkgever was huiverig en wilde niet het risico lopen dat de werknemer weer arbeidsongeschikt werd. De werknemer vroeg na anderhalf jaar begin 2011 ontbinding van het contract aan.

De rechter besloot tot toekenning van de ontbinding met een factor 2,5. De arbeidsongeschiktheid was veroorzaakt door het werk, en de werkgever heeft niet genoeg zijn best gedaan om de werknemer weer aan de slag te krijgen. Kortdurend waren er niet-passende werkzaamheden geboden waarna de werkgever geen enkel ander bod had gedaan. De bedrijfsarts had ook wisselende oordelen en de rechter zegt dat hier meer onderzoek naar had moeten worden gedaan.
Tevens was de oude functie van de werknemer al erg snel opgevuld door een vervangende medewerker. Toen de werknemer weer wilde werken werd de mogelijkheid niet geboden. Op deze gronden baseert de rechter een factor 2,5, wat in totaal een vergoeding van € 383.680,- opleverde.

Deze uitspraak van de rechter is in lijn met de huidige kantonrechtersformule die in 2009 is ingesteld. Daarin wordt veel nadruk gelegd op de pogingen van werkgevers om werknemers te scholen en aan ander werk te helpen. In dit geval was de werkgever daar dus in gefaald.

Re-integratiebureau NextJob ondersteunt werkgevers met het uitvoeren van tweede spoor re-integratietrajecten. Hiermee voldoet de werkgever aan de strenge re-integratieverplichtingen en voorkomt hoge ontslagvergoedingen of sancties van het UWV . Meer informatie over tweede spoor re-integratie.

Bron: Kantongerecht Den Bosch, Uitspraak LJN BQ5109

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen