NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Ontslag recht belangrijk onderwerp tijdens verkiezingen

Nu de verkiezingen er aan komen debatteren de politieke partijen volop over vele onderwerpen. Ook het ontslag recht komt uitgebreid aan bod. Onderwerp van discussie is de duur van de WW en het maximaliseren van de ontslagvergoeding.

D66, CDA en VVD: ontslag recht moet worden versoepeld

Werkgeversorganisaties pleitten al eerder voor ingrijpende hervormingen binnen het ontslag recht en ook een aantal politieke partijen zijn voorstander van grote veranderingen. Zo vindt D66 dat werknemers makkelijker ontslagen moeten kunnen worden. „Veel bedrijven hebben wel de ruimte voor een extra vacature, maar durven deze niet in te vullen omdat ze bang zijn altijd aan deze persoon vast te blijven zitten. Ontslag moet makkelijker worden als het echt nodig is’’, vindt Kees Verhoeven van D66. Naast D66 willen ook het CDA en de VVD het ontslag recht versoepelen. CDA wil dat de werkgever in de periode na ontslag de ontslagen werknemer helpt om weer aan werk te komen. In die periode zou de werkgever de ontslagene financieel moeten ondersteunen. Deze regeling zou de WW moeten vervangen. De VVD wil helemaal af van de kantonrechtersformule en de gang naar het UWV WERKbedrijf bij ontslag.  

SP en PVDA zijn tegen de versoepeling van het ontslag recht

SP en PVDA zijn tegen versoepeling van het ontslag recht. De PVDA wil scholingsrechten en plichten instellen voor de werknemers, terwijl het SP ook een ontslagvergoeding wil voor mensen met een tijdelijk contract. Groen Links is tegen een versoepeling van het ontslag recht. De partij wil werknemers met tijdelijke arbeidscontracten en arbeidsongeschikte werknemers een betere ontslag bescherming geven. Ook de Christen Unie en de PVV zijn tegen de versoepeling van het ontslag recht.

Ontslagvergoeding ter discussie

Ook de ontslagvergoeding is onderwerp van discussie. Demissionair Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid diende voor de val van het kabinet al een voorstel in om de gouden handdruk te maximaliseren tot één jaarsalaris voor werknemers met een salaris hoger dan 75.000,- per jaar. Door de val van het kabinet is het besluit rond de maximalisering van de ontslagvergoeding voorlopig uitgesteld. Van de huidige partijen zijn de PVDA, CDA, VVD, D66 en Groen Links voor het maximaliseren van de ontslagvergoeding. De VVD is voorstander van een in de wet vastgelegde gouden handdruk van twee weken per gewerkt arbeidsjaar met een maximum van één jaarsalaris. Ook het CDA zit dicht bij deze visie. PVV, Christen Unie en SP zijn tegen de maximalisering van de ontslagvergoeding.

Wanneer er meer politieke ontwikkelingen zijn rond het ontslag recht of de ontslagvergoeding zal Nextjob Outplacement u hiervan op de hoogte houden. Nextjob Outplacement ondersteunt ontslagen werknemers met het vinden van een nieuwe baan. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen