NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Ontslag bescherming in tact houden, aldus Hoogleraren

Met de recente verkiezingen achter de rug is het onderwerp ontslag bescherming veelbesproken. CDA en VVD  gaven in hun campagnes al aan flink te willen snijden in  het ontslag recht, maar volgens hoogleraren Paul de Beer en Alfred Kleinknecht is dat zeer onverstandig.

De VVD en het CDA willen net als de ondernemersorganisaties de ontslag bescherming en de hoogte van de ontslagvergoedingen beperken. Dit zou de doorloop in de arbeidsmarkt verhogen. Vooral ouderen blijven lang in dezelfde baan zitten omdat ze bang zijn dat ze anders hun rechtspositie verspelen. Mensen komen na hun 45e nog moeilijk aan het werk. Bijna de helft van alle werklozen bestaat uit 45-plussers. De VVD en het CDA denken dat ondernemers makkelijker werknemers aannemen wanneer ze deze ook makkelijker kunnen ontslaan. Volgens de Beer is dat nog niet bewezen. “Ouderen kunnen best langer doorwerken zolang ze hun baan maar behouden. Je zou net zo goed kunnen redeneren dat de ontslag bescherming voor ouderen in stand zou moeten worden gehouden of zelfs moet worden uitgebreid.''

Hoogleraar Alfred Kleinknecht ziet nog een ander aspect aan de plannen van de VVD en het CDA. “De afgelopen jaren is de arbeidsmarkt veel flexibeler geworden. Dat kan negatieve effecten hebben voor organisaties en bedrijven. Mensen stappen sneller over naar een andere baan als ze makkelijk ontslagen kunnen worden en dat kan leiden tot een verlies van kennis en deskundigheid.''

Al jaren is de versoepeling van het ontslagrecht een onderwerp van discussie in de politiek. Vooral ‘ondernemerspartij’ VVD sprak in hun campagne kritisch over het huidige ontslagrecht. De partij vindt dat er flexibeler met personeel mag worden omgegaan en dat dienstverbanden makkelijker moeten worden beëindigd. Hierdoor zouden werkgevers makkelijker personeel durven aannemen zonder dat ze bang zijn dat ze voor  ongewenst lange tijd aan de werknemer vast zitten.

Nextjob Outplacement helpt ontslagen medewerkers bij het zoeken naar een nieuwe baan.  Bestel gratis het boekje voor sollicitatietips.

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen