NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Ontslag aanvragen stijgen met 73,1% in 2009

Het aantal keren dat een ontslag procedure in gang is gezet bij het UWV WERKbedrijf dan wel bij de kantonrechter is in 2009 gestegen naar 89.918. In 2008 lag dat aantal nog op 51.942, wat neerkomt op een stijging van 73,1%.

Bij het UWV WERKbedrijf werd in 2009 voor 60.064 werknemers ontslag aangevraagd. Bij de kantonrechter werd voor 29.854 medewerkers een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend. Het aantal ontslagaanvragen bij het UWV is met 112% gestegen in vergelijking met 2008. Dat blijkt uit het rapport ‘Ontslag statistiek 2009’ dat demissionair minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de tweede kamer stuurde. Het jaarlijkse rapport meldt niet alle beëindigde arbeidscontracten. Niet meegeteld zijn: ontslag op staande voet, afloop van tijdelijke contracten en ontslag via een vaststellingsovereenkomsten (ontslag waarbij werkgever en werknemer onderling afspraken maken over het ontslag en de voorwaarden).

Het grootste deel (84%) van de ontslagaanvragen die bij het UWV binnenkwamen betreft ontslagen om bedrijfseconomische redenen. Er zijn in 2009 meer ontslag aanvragen voor mannen ingediend dan voor vrouwen. Voor oudere werknemers is er vaker een ontslag aanvraag ingediend bij UWV dan voor jongere werknemers. Vooral arbeidsongeschiktheid werd hier vaak als reden opgevoerd. Bij jongere medewerkers wordt de ontslag aanvraag vaak aangevraagd onder de noemer ‘bedrijfseconomische redenen’. In de industrie werden de meeste ontslagvergunningen aangevraagd, gevolgd door de handel en horeca.

De werkgever kan bij de afhandeling van ontslag kiezen tussen het UWV en de kantonrechter. De weg die de werkgever kiest is afhankelijk van het soort ontslag, de kosten die er mee gemoeid zijn en de snelheid waarmee de procedure wordt afgehandeld. Werkgevers kiezen over het algemeen vaker voor het UWV dan voor de kantonrechter.  De kantonrechter kent meestal een ontslagvergoeding toe aan de werknemer.

Nextjob Outplacement begeleidt ontslagen werknemers naar een nieuwe, passende  baan in loondienst of de start van een eigen bedrijf.  

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen