NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Onterechte boete voor startende ondernemers vanuit de WW

De hele groep van ongeveer drieduizend werklozen die met behulp van WW een eigen bedrijf zijn begonnen en mogelijk onterecht voor fraudeur zijn uitgemaakt, krijgt van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) de kans om hun zaak weer te laten bekijken. Dat heeft Donner donderdag in een debat met de Tweede Kamer duidelijk gemaakt.

Zowel regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als SP, VVD en PVV in de oppositie vroegen om opheldering, omdat ze vrezen dat gedupeerden onvoldoende kans krijgen om beschuldigingen van uitkeringsinstituut UWV aan te vechten.

Zo was in de Kamer Donners uitspraak van woensdag verkeerd gevallen, dat er niet opnieuw wordt gekeken naar zaken waarbij mensen al door rechter zijn veroordeeld.

Moties

Daarop zegde Donner toe dat ook diegenen waarvan de zaak is afgedaan, een brief kunnen krijgen om ze te wijzen op de mogelijkheden om weer naar hun situatie te laten kijken. De Kamer studeerde donderdagavond nog op moties om verder af te dwingen dat mogelijke fouten van het UWV worden rechtgezet.

Vorige week oordeelde de Nationale ombudsman dat enkele jaren geleden het UWV de werklozen die met behulp van WW een eigen bedrijf zijn begonnen, niet goed heeft voorgelicht en op het verkeerde been heeft gezet. Later kregen de starters te maken met terugvordering van uitkeringen en boetes.

Attenderen

Donner wilde eerst alleen lopende beroeps- en bezwaarzaken tegen deze strafmaatregelen opnieuw laten bekijken en een brief sturen aan mensen die nooit protest hebben aangetekend tegen de sancties. Nu wil hij met een zelfde soort brief mensen attenderen, waarvan de zaak al is afgehandeld.

De Kamer zou graag zien dat de minister ook wat aanbevelingen van de ombudsman overneemt. Dat betekent onder meer dat bij het herbezien van dossiers een omgekeerde bewijslast moet gelden, waarbij het UWV moet aantonen dat het wel degelijk correcte voorlichting heeft verstrekt.

Lastiger

Donner waarschuwde dat daarvoor het handhavingssysteem in de hele sociale zekerheid aangepast moet worden. Dan wordt het lastiger om mensen die echt frauderen, aan te pakken. Ook wees hij erop dat in de zaken van starters uit de WW die al door de rechter zijn beoordeeld, wel degelijk de voorlichting van het UWV is meegewogen.

Bron: www.zibb.nl

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen