NextJob - Outplacement
Cedeo 088 - 2050888
Menu

Omgaan met ontslag; rouwverwerking

Rouwverwerking


Inleiding
Wie in zijn of haar leven ooit ontslagen is, weet dat ontslagen worden een schokkende en demoraliserende gebeurtenis  kan zijn. Er komen allerlei negatieve gevoelens en gedachten bij kijken. Denk aan angst, frustratie, stress, onzekerheid en ga zo maar door. Allemaal legitieme gevoelens. Toch kan ontslag ook een positief effect hebben op uw leven. Al zult u dit aan het begin van de verwerkingsfase nauwelijks kunnen en willen geloven.

De drie fases
Vooral in oude culturen worden er veel rituele handelingen en ceremonies ingezet wanneer een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt in iemands leven.  Helaas zijn wij de meeste van die riten en ceremonies  kwijtgeraakt in onze \'tijd-is-geld\' cultuur. Dat is zonde, omdat we daardoor niet stilstaan bij een ingrijpende gebeurtenis en niet toekomen aan het doorlopen van de drie fasen die zo essentieel zijn om een verlies zoals een ontslag te verwerken. De drie fasen laten je  heel bewust bepaalde gevoelens en gebeurtenissen doorlopen waardoor je beter in staat bent om opnieuw te beginnen:
•    Fase 1; Erkenning en acceptatie. Afscheid nemen van de oude situatie. Je erbij neerleggen.  Accepteren van je ontslag.
•    Fase 2; Overgang / transitie. Open staan voor nieuwe mogelijkheden. Wat wil ik gaan bereiken en wat neem ik mee uit mijn vorige situatie om dat te bereiken?
•    Fase 3; Reïntegratie. De daadwerkelijke weg die je gaat bewandelen om in de nieuwe en voor jouw ideale situatie te geraken.
Deze drie fases zult u zeer waarschijnlijk alle drie bewust en gedeeltelijk onbewust gaan doorlopen. De één blijft heel lang in fase 1 hangen en heeft in die fase heel veel steun en hulp nodig, de ander heeft juist weer veel praktische steun nodig in fase 3.
Om niet te blijven hangen in beschrijvingen volgen hieronder nog enkele nuttige tips.

Tips omgaan met ontslag
1)    De reden van ontslag is erg bepalend. Als u ontslagen bent vanwege een reorganisatie, kunt u zichzelf niets verwijten.
2)    Als u ontslagen bent, omdat u een fout heeft gemaakt rest u niks anders dan het te accepteren en er van te leren.
3)    Probeer een goede afvloeiingsregeling te krijgen. Denk aan een budget voor Outplacement, een ontslagvergoeding ( zie internet; kantonrechterformules ) en kijk wat er uiteindelijk met die ontslagvergoeding gedaan kan worden ( zie internet: Gouden Handdrukspecialist ). Bewaar alle mails en briefwisselingen tussen u en uw werkgever. Deze zouden later nog van pas kunnen komen.
4)    Bespreek uw ( financiële ) zorgen met uw familie en/of vrienden. Dit lucht op en wellicht komt er hulp of advies uit onverwachte hoek.
5)    Als u er aan toe bent om weer te gaan solliciteren raad ik u aan eens kritisch naar uw CV en brief te kijken. Kijk eens op internet. Daar vindt u diverse sites met voorbeeldbrieven en CV’s.
6)    Als u daadwerkelijk op gesprek mag komen, probeer het dan zo min mogelijk te hebben over uw ontslag en over allerlei negatieve zaken. Heb het vooral over hoe geweldig de functie waarop u solliciteert u lijkt, hoe gedreven u bent en energiek.
7)    Neem de tijd voor de erkenning en acceptatiefase. Eerst verwerken en dan pas verder gaan. Als het u niet in uw eentje lukt, neem dan gerust professionele instanties in handen. Daar zijn ze immers voor.

Ik hoop dat het bovenstaande artikel voor u een steuntje in de rug is.

Ramon Buys
JobCoach

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang het gratis boek 'Van werk naar werk'.Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Gratis aanvragen

Vestigingen

Almere Amersfoort Amsterdam
Hilversum Soest Utrecht
Andere vestigingen
Klik op een provincie voor de contact-gegevens.
Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Friesland Groningen Drenthe

Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze gedreven coaches.

Maak afspraak

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze juristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Maak afspraak

STAP-budget van 1.000,- ook voor u?

STAP COACH

Kijk of u recht heeft op een opleidingsbudget ter waarde van 1.000,-

 

Gratis info

Bestel het gratis boek Start eigen bedrijf

Ontvang het gratis boek 'Start je eigen bedrijf'.Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.

Gratis aanvragen

Klantonderzoek

Ontvang het klantervarings-onderzoek van Cedeo

Direct aanvragen

Bestel het gratis boek "Tweede Spoor Traject 2024"

Bestel gratis boek transitievergoeding 2021

Dit boek geeft uitleg over UWV-eisen bij reïntegratie zieke werknemer, Tweede Spoor-traject en Wet Verbetering Poortwachter.

 

Gratis aanvragen